Udruženje vaspitača Novog Sada organizovaće za svoje članove seminar „Ka objektivnosti posmatranja“. Seminar će se realizovati u dve grupe od po 25 vaspitača. Prva grupa pohađaće seminar 28 i 29.09., a druga 12 i 13.10.2013. godine. Grupe su formirane tako da se obuhvati cela Ustanova, a vaspitači koji budu pohađali seminar, svoja znanja preneće koleginicama na jednom od aktiva ili timova vrtića.

Program „Ka objektivnosti posmatranja“ nastao je iz potrebe vaspitača i medicinskih sestara – vaspitača za saznanjima iz onih oblasti psihologije koja nisu stekli bazičnim obrazovanje, a koja su im neophodna u radu sa decom i odraslima. Cilj programa je jačanje profesionalnih kompetencija važnih za unapređivanje kvaliteta vaspitno obrazovnog rada i podrške dečijem razvoju i napredovanju.

Putem obuke polaznici ovladavaju saznanjima i veštinama:

  1. POSMATRANJA – otkrivanje greški opažanja
  2. KOMUNIKACIJE – objektivnije interpretiranje opaženog
  3. DOKUMENTOVANJA – izbor i izrada korisnih načina beleženja

Učesnicima je omogućena razmena dobrih modela beleški, ček listi i portfolia. Oni imaju priliku da vide mnoštvo primera dobre prakse, sami izrađuju i razmenjuju svoje beleške i portfolia. Nakon realizacije seminara, dobijaju rezimee i primere u prezentaciji „Saznali primenili“ koju mogu koristiti za svoje tematske sastanke posvećene dokumentovanju. Svi prilozi čine resurse podrške unapređivanju dokumentovanja u Ustanovi i važan segment samovrednovanja kvaliteta rada.