„Doživljaj i shvatanje prostora kroz iskustva dece i odraslih u vaspitno obrazovnom prostoru „

Tara od 02. do 05. 12. 2021. godine

Stručna konferencija je otpočela plenumom na kojem su centralno mesto imali predavači  prof. dr. Dragana Pavlović Breneselović  sa izlaganjem „Gde je prostor za pripremu za polazak  u školu u Godinama uzleta“ i prof. dr.  Živka Krnjaja „Zašto bez inspirativnog prostora u vrtiću nema integrisanog učenja“. Predavanja su išla onlajn, pa profesorice nisu mogle da daju odgovor na reakciju koja je bila u sali. Tokom predavanja prof. dr. Pavlović Breneselović u sali je bilo prilično bučno komentarisanje iz čega se može izvesti zaključak da postoji još dosta nedoumica i nejasnoća, posebno za gradove i ustanove koje tek ulaze u  Nove osnove programa Godine uzleta.

U dva dana u pet sesija prikazano je 42 rada, a u radovima su prikazi aktuelne prakse  iz različitih delova Srbije i iz susednih država u okruženju. U svim radovima primetno je organizovanje podsticajne sredine za igru i učenje. U radovima koji su dolazili iz ustanova koje su u primeni novih programskih koncepcija bile su vidljive strategije za razvijanje realnog programa. Zapažena su i pohvaljena  od strane učesnika i moderatora i tri rada iz naše ustanove, jer su  bogat izvor praktičnih iskustva u primeni osnova programa Godine uzleta.

U petak je prezentovan prvi rad  „Građenje odnosa kroz socijalnu dimenziju  prostora – projekat Zdravko“ vaspitačice Maje Radujkov i medicinske sestre za PZZ  Ljiljane Ajdić.

 

 

 

 

 

U subotu su   prezentovana dva rada: „Resursi lokalne zajednice u funkciji učenja – projekat Pećinci“ vaspitačica Lidije Miljević i Bojane Popović.

 

 

 

 

 

Rad „Vrtić u nenamenskom objektu – izazovi uređenja prostora“, autora vaspitača  Olivere Koledin i stručnog saradnika pedagoga Stojane Zečević, koje su bile sprečene da dođu,  prezentovale su vaspitačice Julkica Jelčić i Marijana Vukosavljev.

 

 

 

 

Nakon prezentacije radova i diskusije, organizovana je diskusija od strane moderatora pod nazivom „ Razmena refleksije, promišljanje“, u okviru koje su bile organizovane dve radionice PROMENA  i  ŠTA MI POMAŽE / SPREČAVA ME DA SE MENjAM. U ovim diskusijama zaposleni su uzeli  kvalitetno i aktivno učešće i pokazali da naši zaposleni poseduju znanje vezano za Godine uzleta. Naši zaposleni su na najbolji način bili prezenteri naše ustanove.

U petak u popodnevnim časovima organizovan je o okrugli sto na temu Pitanja iz oblasti  predškolsko vaspirazovanja i obrazovanja na koje je važno dobiti odgovor. Povela se diskusija o PPP i njegovom opstanku u okviru predškolskih ustanova.

U nedelju je bilo svečano  zatvaranje konferencije na kojoj su dodeljene potvrde i zahvalnice učesnicima, medijatorima i moderatorima. Na Tari je pored 6 autora- prezentatora iz PU „ Radosno detinjstvo“ , bilo prisutno još devet zaposlenih, koji su pomno pratili aktivnosti i bili izuzetna podrška prezentatorima.

Tema za narednu prolećnu konferenciju  je  GRAĐENjE  ODNOSA KAO PODSTICAJ PROMENA VASPITNO OBRAZOVNE PRAKSE.

I ovim putem još jednom apelujemo da se naši vaspiatči osnaže i šalju radove na stručne konferencije jer naši vaspitači imaju zaista šta i da pokažu. Za svaki vid podrške mogu da se obrate svom  Udruženju vaspitača  Novog Sada .

 

Tim predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Novi Sad