Udruženje vaspitača Novog Sada prijavilo je dva rada na Naučno stručnu konferenciju međunarodnog karaktera u organizaciji Balkanskog saveza udruženja vaspitača koja će se održati na Cetinju od 12-14.09.2014.

Prvi rad: „Oplaneti se“ je rad ekološkog vrtića Maslačak. Autor rada je Mirjana Špengler Dražić, a koautori su: Aleksandra Miletić, Nataša Drobnjak Sirar i Jasna Ivanović.

Vrtić „Maslačak“ postoji već 40 godina, a od 22.04.1992. Uprava za zaštitu životne sredine grada Novog Sada proglašava ga za prvi ekološki vrtić u Srbiji. Višegodišnja praksa življenja ekologije, implementirana je u svakodnevne aktivnosti. Projekat: OPLANETI SE – Svet u opasnosti nastao je uočavanjem i shvatanjem nekih od najozbiljnijih posledica nepromišljenog odnosa čoveka prema prirodi.

Drugi rad koji će nas predstavljati na konferenciji je „Dete u muzeju“ autorke: Maje Radujkov iz vrtića „Veseli patuljci“ iz Rumenke.

PU „Radosno detinjstvo“ već duži niz godina realizuje projekat „Vrtić kao muzej“ u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada. U projekat se uključio i vrtić „Veseli patuljci“, jer se intervjuom došlo do saznanja da roditelji decu ne vode u muzeje i da su im iskustva vezana za posete institucijama ovog tipa veoma oskudna. Cilj projekta je bio sticanje kulturoloških navika kod dece, shvatanje značaja i negovanje vrednosti muzeja.